Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" Beaty Pawlikowskiej zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania jarskie.
Beata Pawlikowska znana jest ze swoich niezwykłych podróży oraz z... zamiłowania do gotowania. Niedawno postanowiła napisać serię książek "Szczęśliwe garnki", w których dzieli się ponad 200 przepisami na szybkie i zdrowe dania. Mnie udało się zdobyć dwie z nich - przepisy na wiosnę oraz na lato, czyli moje ulubione pory roku. Postanowiłam swoją przygodę z tą serią zacząć od wiosny, gdyż wtedy przyroda budzi się do życia...
Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych produktów. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.
Wiosna to pora roku, w której wszystko kiełkuje, rośnie, pnie się do góry. Zdaniem autorki nigdy później marchewka nie jest taka słodka, pietruszka ta śnieżnie biała, a seler tak aromatyczny. Wtedy też pojawia się cudowny zielony groszek, który autorka uwielbia i czeka na niego przez 11 miesięcy. Dlatego uwielbia wiosnę, za ten groszek, pierwsze truskawki, krokusy, tulipany, kosy, skowronki i biedronki.
Beata Pawlikowska w kuchni stosuje filozofię pięciu przemian. Polega ona na tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. Dlatego każdy składnik należy dodawać do dania w określonej kolejności. Autorka dodaje najpierw marchewkę, seler i korzeń pietruszki (żywioł Ziemi, wspierający żołądek i śledzionę), a dopiero por (żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym). Dzięki odpowiedniej kolejności, dania smakują lepiej.
Należy przy tym zauważyć, że pięć żywiołów odpowiada pięciu porom roku. I tak oto drzewo to wiosna, ogień to lato, ziemia to późne lato, metal to jesień, woda to zima. Dla ułatwienia, symbole pięciu żywiołów zamieszczone zostały przy każdym składniku danej potrawy.
Z racji tego, że autorka jest weganką, w przepisach nie występuje mięso, jajka, masło, majonez, mąka pszenna. Jednak przepisy są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki niej można odkryć bogaty świat smaków i przypraw.
Niektóre dania wydają się proste, jak np.: wiosenna zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw czy koktajl brzoskwiniowy.
Inne dania były dla mnie niespodzianką, jak np. pierwszomajowa kasza quinoa, chleb jaglany z amarantusem, migdałami i śliwkami czy kasza jaglana z zielonym groszkiem i kozieradką. O niektórych nazwach produktów nawet nie słyszałam.
Jednak największe zaskoczenie wywołał przepis zatytułowany czerwcowa piosenka na trzy głosy (i dzwonek czwarty) - co się kryje pod tą nietuzinkową nazwą, tego nie zdradzę.
"Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" to inspirująca książka kucharska, która pokazuje, że nawet proste dania mogą być smaczne i cieszyć oko. Na pewno wypróbuję kilka przepisów, gdyż zdjęcia potraw są naprawdę zachęcające. Polecam tę książkę miłośnikom kuchni wegetariańskiej.
Warto wspomnieć, że "Szczęśliwe garnki" to kulinarna seria z przepisami na wszystkie pory roku (wiosnę, lato, jesień, zimę), święta oraz ciastka. Każdej książce z serii towarzyszy multimedialna niespodzianka - specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Można go obejrzeć dzięki aplikacji mobilnej TAP2C. Więcej informacji znajdziecie tutaj. Myślę, że warto mieć w domu całą kolekcję.
Beata Pawlikowska znana jest ze swoich niezwykłych podróży oraz z... zamiłowania do gotowania. Niedawno postanowiła napisać serię książek "Szczęśliwe garnki", w których dzieli się ponad 200 przepisami na szybkie i zdrowe dania. Mnie udało się zdobyć dwie z nich - przepisy na wiosnę oraz na lato, czyli moje ulubione pory roku. Postanowiłam swoją przygodę z tą serią zacząć od wiosny, gdyż wtedy przyroda budzi się do życia...
Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych produktów. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.
Wiosna to pora roku, w której wszystko kiełkuje, rośnie, pnie się do góry. Zdaniem autorki nigdy później marchewka nie jest taka słodka, pietruszka ta śnieżnie biała, a seler tak aromatyczny. Wtedy też pojawia się cudowny zielony groszek, który autorka uwielbia i czeka na niego przez 11 miesięcy. Dlatego uwielbia wiosnę, za ten groszek, pierwsze truskawki, krokusy, tulipany, kosy, skowronki i biedronki.
Beata Pawlikowska w kuchni stosuje filozofię pięciu przemian. Polega ona na tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. Dlatego każdy składnik należy dodawać do dania w określonej kolejności. Autorka dodaje najpierw marchewkę, seler i korzeń pietruszki (żywioł Ziemi, wspierający żołądek i śledzionę), a dopiero por (żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym). Dzięki odpowiedniej kolejności, dania smakują lepiej.
| Fot. Wiki |
Należy przy tym zauważyć, że pięć żywiołów odpowiada pięciu porom roku. I tak oto drzewo to wiosna, ogień to lato, ziemia to późne lato, metal to jesień, woda to zima. Dla ułatwienia, symbole pięciu żywiołów zamieszczone zostały przy każdym składniku danej potrawy.
Z racji tego, że autorka jest weganką, w przepisach nie występuje mięso, jajka, masło, majonez, mąka pszenna. Jednak przepisy są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki niej można odkryć bogaty świat smaków i przypraw.
Niektóre dania wydają się proste, jak np.: wiosenna zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw czy koktajl brzoskwiniowy.
| Fot. Wiki |
Inne dania były dla mnie niespodzianką, jak np. pierwszomajowa kasza quinoa, chleb jaglany z amarantusem, migdałami i śliwkami czy kasza jaglana z zielonym groszkiem i kozieradką. O niektórych nazwach produktów nawet nie słyszałam.
Jednak największe zaskoczenie wywołał przepis zatytułowany czerwcowa piosenka na trzy głosy (i dzwonek czwarty) - co się kryje pod tą nietuzinkową nazwą, tego nie zdradzę.
"Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" to inspirująca książka kucharska, która pokazuje, że nawet proste dania mogą być smaczne i cieszyć oko. Na pewno wypróbuję kilka przepisów, gdyż zdjęcia potraw są naprawdę zachęcające. Polecam tę książkę miłośnikom kuchni wegetariańskiej.
![]() |
| Seria "Szczęśliwe garnki" Beaty Pawlikowskiej |
Warto wspomnieć, że "Szczęśliwe garnki" to kulinarna seria z przepisami na wszystkie pory roku (wiosnę, lato, jesień, zimę), święta oraz ciastka. Każdej książce z serii towarzyszy multimedialna niespodzianka - specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Można go obejrzeć dzięki aplikacji mobilnej TAP2C. Więcej informacji znajdziecie tutaj. Myślę, że warto mieć w domu całą kolekcję.
Beata Pawlikowska (ur. 1965) jest polską pisarką, podróżniczką i dziennikarką. Swoją pierwszą książkę – "Powieść z nurtu realizmu magicznego" napisała w wieku 18 lat i była ona czytana w Programie III Polskiego Radia. Na swoim koncie ma m.in. książki podróżnicze (np. "Blondynka w dżungli", "Blondynka na Jawie"), cykle poradników psychologicznych (np. "W dżungli życia", "W dżungli miłości") czy "Rozmówki".
Autor: Beata Pawlikowska
Tytuł: "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę"
Ilość stron: 88
Oprawa: twarda
Książka przeczytana w ramach wyzwań:
Czytam opasłe tomiska (I tom - 88 s.)
Klucznik (kupiona lub otrzymana, ale wciąż nieprzeczytana)
Pod hasłem (martwa natura)
Przeczytam tyle, ile mam wzrostu ( cm)
W 200 książek dookoła świata (Polska)





![Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na wiosnę [Beata Pawlikowska] - KLIKAJ I CZYTAJ ONLINE](http://cyfroteka.pl/images/BRD.png)
Nie przepadam za panią Beatą, więc naturalnie jestem lekko zniechęcona do całej książki... Ale może kiedyś.
OdpowiedzUsuńAle to tylko książka kucharka, może Ci się spodobać. Mało w niej wynurzeń Pawlikowskiej ;)
UsuńZwykle nie przepadam za książkami kucharskimi, ale szczerze lubię Beatę Pawlikowską, więc może się skuszę przy jakiejś okazji. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinnaś dać szansę tej książce, skoro lubisz Pawlikowską :) Ja nie lubię jej poradników, ale te książki kucharskie są fajne. I niedługo zabieram się za jej książkę podróżniczą ;)
UsuńKsiążka idealna na prezent na zbliżające się święta.
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest także książka z przepisami na święta :)
UsuńCiekawa publikacja i piękne wydanie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPiękne wydanie i super, że są zdjęcia potraw. Być może się skuszę.
OdpowiedzUsuńZdjęcia potraw to podstawa, bez nich książka byłaby uboższa :)
Usuń