Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" Beaty Pawlikowskiej zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania jarskie.
Lato to moja ulubiona pora roku, tak naprawdę dla mnie zimy mogłoby nie być. Już nie mogę się doczekać wiosny, bo po niej przychodzi upragnione lato. Na pocieszenie ostatnio czytałam książkę z przepisami na wiosnę Beaty Pawlikowskiej. I teraz przyszedł czas na przepisy na lato tej autorki...
Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych produktów. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.
Lato to czas obfitości. Zdaniem autorki: co chwilę pojawiają się nowe owoce - czereśnie, wiśnie, jagody, porzeczki i pierwsze jabłka papierówki. Wtedy też pojawiają się szparagi, ziemniaki i fasolka szparagowa. A dojrzałe zboża falują na wietrze. To czas wakacji, podróży, smakowania innych światów, poznawanie nowego i zbieranie doświadczeń.
Beata Pawlikowska w kuchni stosuje filozofię pięciu przemian. Polega ona na tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. Dlatego każdy składnik należy dodawać do dania w określonej kolejności. Autorka dodaje najpierw marchewkę, seler i korzeń pietruszki (żywioł Ziemi, wspierający żołądek i śledzionę), a dopiero por (żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym). Dzięki odpowiedniej kolejności, dania smakują lepiej.
Należy przy tym zauważyć, że pięć żywiołów odpowiada pięciu porom roku. I tak oto drzewo to wiosna, ogień to lato, ziemia to późne lato, metal to jesień, woda to zima. Dla ułatwienia, symbole pięciu żywiołów zamieszczone zostały przy każdym składniku danej potrawy.
Z racji tego, że autorka jest weganką, w przepisach nie występuje m.in. mięso, jajka, masło, majonez, mąka pszenna. Jednak przepisy są bardzo różnorodne i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki tej książce można odkryć bogaty świat smaków i przypraw.
Niektóre dania wydają się proste, jak np.: fasola z dynią i kapustą, kasza jaglana z brokułami, papryką i kolendrą czy lemoniada arbuzowa.
Inne dania były dla mnie niespodzianką, jak np. kasza quinoa z bazylią, ryż basmati z fasolką i orzechami pecan, zielona fasolka z dzikiem ryżem, imbirem i malinami. O niektórych nazwach produktów nawet nie słyszałam.
"Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" to książka kucharska pełna inspiracji, która pokazuje, że nawet proste dania mogą być smaczne i mieć piękny wygląd. Z pewnością wypróbuję kilka przepisów, ponieważ zdjęcia potraw są naprawdę zachęcające. Polecam tę książkę miłośnikom kuchni wegetariańskiej i Beaty Pawlikowskiej.
Warto wspomnieć, że "Szczęśliwe garnki" to kulinarna seria z przepisami na wszystkie pory roku (wiosnę, lato, jesień, zimę), święta oraz ciastka. Każdej książce z serii towarzyszy multimedialna niespodzianka - specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Można go obejrzeć dzięki aplikacji mobilnej TAP2C. Więcej informacji znajdziecie tutaj. Myślę, że warto mieć w domu całą kolekcję.
Lato to moja ulubiona pora roku, tak naprawdę dla mnie zimy mogłoby nie być. Już nie mogę się doczekać wiosny, bo po niej przychodzi upragnione lato. Na pocieszenie ostatnio czytałam książkę z przepisami na wiosnę Beaty Pawlikowskiej. I teraz przyszedł czas na przepisy na lato tej autorki...
Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych produktów. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.
Lato to czas obfitości. Zdaniem autorki: co chwilę pojawiają się nowe owoce - czereśnie, wiśnie, jagody, porzeczki i pierwsze jabłka papierówki. Wtedy też pojawiają się szparagi, ziemniaki i fasolka szparagowa. A dojrzałe zboża falują na wietrze. To czas wakacji, podróży, smakowania innych światów, poznawanie nowego i zbieranie doświadczeń.
Beata Pawlikowska w kuchni stosuje filozofię pięciu przemian. Polega ona na tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. Dlatego każdy składnik należy dodawać do dania w określonej kolejności. Autorka dodaje najpierw marchewkę, seler i korzeń pietruszki (żywioł Ziemi, wspierający żołądek i śledzionę), a dopiero por (żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym). Dzięki odpowiedniej kolejności, dania smakują lepiej.
Fot. Wiki |
Należy przy tym zauważyć, że pięć żywiołów odpowiada pięciu porom roku. I tak oto drzewo to wiosna, ogień to lato, ziemia to późne lato, metal to jesień, woda to zima. Dla ułatwienia, symbole pięciu żywiołów zamieszczone zostały przy każdym składniku danej potrawy.
Z racji tego, że autorka jest weganką, w przepisach nie występuje m.in. mięso, jajka, masło, majonez, mąka pszenna. Jednak przepisy są bardzo różnorodne i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki tej książce można odkryć bogaty świat smaków i przypraw.
Niektóre dania wydają się proste, jak np.: fasola z dynią i kapustą, kasza jaglana z brokułami, papryką i kolendrą czy lemoniada arbuzowa.
Fot. Wiki |
Inne dania były dla mnie niespodzianką, jak np. kasza quinoa z bazylią, ryż basmati z fasolką i orzechami pecan, zielona fasolka z dzikiem ryżem, imbirem i malinami. O niektórych nazwach produktów nawet nie słyszałam.
"Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" to książka kucharska pełna inspiracji, która pokazuje, że nawet proste dania mogą być smaczne i mieć piękny wygląd. Z pewnością wypróbuję kilka przepisów, ponieważ zdjęcia potraw są naprawdę zachęcające. Polecam tę książkę miłośnikom kuchni wegetariańskiej i Beaty Pawlikowskiej.
Seria "Szczęśliwe garnki" Beaty Pawlikowskiej |
Warto wspomnieć, że "Szczęśliwe garnki" to kulinarna seria z przepisami na wszystkie pory roku (wiosnę, lato, jesień, zimę), święta oraz ciastka. Każdej książce z serii towarzyszy multimedialna niespodzianka - specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Można go obejrzeć dzięki aplikacji mobilnej TAP2C. Więcej informacji znajdziecie tutaj. Myślę, że warto mieć w domu całą kolekcję.
Beata Pawlikowska (ur. 1965) jest polską pisarką, podróżniczką i dziennikarką. Swoją pierwszą książkę – "Powieść z nurtu realizmu magicznego" napisała w wieku 18 lat i była ona czytana w Programie III Polskiego Radia. Na swoim koncie ma m.in. książki podróżnicze (np. "Blondynka w dżungli", "Blondynka na Jawie"), cykle poradników psychologicznych (np. "W dżungli życia", "W dżungli miłości") czy "Rozmówki".
Autor: Beata Pawlikowska
Tytuł: "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato"
Ilość stron: 88
Oprawa: twarda
Książka przeczytana w ramach wyzwań:
Pod hasłem (martwa natura)
Przeczytam tyle, ile mam wzrostu ( cm)
W 200 książek dookoła świata (Polska)
Nie przepadam zbytnio za pichceniem w kuchni, niemniej z czystej ciekawości zakupie tę książkę. Jak mi się nie spodoba to dam mamie :)
OdpowiedzUsuńTo może skusisz się także na przepisy na wiosnę? ;)
UsuńAż głodna się zrobiłam :) Fajna książka, idealna na prezent.
OdpowiedzUsuńJa też, choć wolałabym jakiś mięsiwo :P To prawda :)
UsuńNie skusiłam się, bo marna ze mnie kucharka. ;)
OdpowiedzUsuńMożesz się podszkolić dzięki takim książkom ;)
UsuńMniam, super. Lemoniada arbuzowa. Łał! Uwielbiam arbuza.
OdpowiedzUsuńJa też lubię arbuza, ale niekoniecznie przetwory z niego ;)
Usuń